Üretim Süreçleri
BADIKAN TRANSFORMER 25KVA-2500 KVA arası güçlerde ve 6,3-11-20-36 kV gerilim seviyesine kadar, müşteri talepleri doğrultusunda istenilen ülke gerilimlerine göre dünya standartlarına uygun, atmosfere tam kapalı HERMETİK tip veya atmosfere açık GENLEŞME DEPOLU tip DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİ üretimi yapmaktadır.
SARGI
Tüm Tranformatör Sargı işlemlerimiz Modern sarım makineleri ile sarılmaktadır.
Dağıtım Transformatörleri Sargıları:
Alçak gerilim sargı iletkeni bakır Levha sargılarda kat izolasyonu termik olarak iyileştirilmiş reçineli kağıt (DPP) ile sağlanmaktadır.
Yüksek Gerilim sargı iletkeni bakır Sargılar emaye kaplı yuvarlak bakır tel, izolasyon kağıdı kaplı yassı bakır teldir. Kat sargılar bilgisayar kontrollü tam otomatik makineler ile sarılmaktadır, kat izolasyonu şerit şeklindeki elektriksel izolasyon kağıtları (elektriksel kraft, termik olarak iyileştirilmiş kraft ve reçineli termik kağıt) ile kama şeklinde oluşturulur. Oluşturulan bu kat izolasyonu yapısı sargının aşırı gerilim darbelerine karşı dayanımını arttırdığı gibi; bu yöntem boşluksuz, katı, mükemmel özelliklere haiz bobinler elde edilmesini sağlar.
Güç Transformatörleri Sargıları:
Alçak gerilim ve yüksek gerilim sargı iletkeni bakırdır. Sargılar transformatör gücüne bağlı olarak kat sargı, sürekli disk sargı, helisel sargı veya vida sargı olarak izolasyon kağıdı kaplı bakır tel kullanılarak sarılır
MANYETİK DEVRE
Çekirdek tipi olup, kristalleri yönlendirilmiş 0.30, 0.25 ve 0.23 mm kalınlığında M5, M4 ve M3 silisyum alaşımlı saclardan imal edilmektedir. Manyetik devrenin geçiş bölgelerinde 45 derece eğik kesimli saclar kullanılmaktadır.
Manyetik devrede kullanılan bütün saclar CNC kontrollü kesme makinesinde kesilerek istiflenmekte ve dizilerek manyetik devre oluşturulmaktadır.
Manyetik devre kesimi ve dizimi, step-lab denilen ve demir kayıplarını minimum düzeye indiren bir metot ile yapılmaktadır. Çapraz ve boyuna step- lab uygulamaları ile nüve dizilmektedir.
Bacak ve boyunduruk kesitlerimiz eşit olup çok kademeli ve teorik olarak yuvarlak kesitlidir.
Çekirdek sacları U profili ve boyunduruk izole borular içerisinden geçen çelik saplamalar ile sıkı ştırı lmak suretiyle gürültü seviyeleri en aza indirilmiştir.
AKTİF KISIM
Çekirdek ve bobinleri hazır olan transformatörün aktif kısmının meydana getirilebilmesi için bobinler radyal kuvvetleri taşıyabilmek amacıyla çıtalar vasıtasıyla çekirdeğe ve birbirine karşı sıkıştırılarak monte edilir ve üst boyunduruk dizilir.
Aynı zamanda bobinleri aksiyal kuvvetlere karşı koruma düzeniyle teçhiz edilir. Komütatöre veya kademe şalterine giden ayar uçlarının gerekli kaynak ve bağlantıları gümüş elektrotlarla yapılarak aktif kısım fırına hazır hale getirilir.
Aktif kısımlar katı yalıtım maddelerindeki mevcut nemi almak için fırınlarında hava dolaşım metodu ile transformatörün gücü ve gerilimine bağlı olarak bir program çerçevesinde kurutulur.
KAZAN
Yağlı tip transformatörlerde soğutma ve yalıtım maddesinin muhafazası için kullanılır. Soğutma yüzeylerine bağlı olarak 3150 KVA’ a kadar olan transformatörler dalga duvarlı, daha büyük güçlerdeki transformatörlerde radyatörlü kazan olarak imal edilmektedirler.
Kazan imalatında CNC kontrollü plazma makinesi kullanılmaktadır. Montajı ve kaynak işleri bitmiş olan kazanlar, IEC standartlarına göre basınç altında sızdırmazlık testine tabi tutulur. Dalga duvarlı kazanların vakuma dayanımı 0,65 bar, radyatörlü kazanların ise 1 bar olacak şekilde tasarlanır. Müşteri talebine göre imalatı tamamlanan kazanlar kumlama işlemine tabi tutulur. Kazan kapağı sargı uçlarının dışarı çıkarılması amacı ile tasarlanmıştır.
Kapak üzerinde izolatörler, faz işaretlemesi, aktif kısmın kaldırılması amacıyla kaldırma kulakları, termometre cebi, topraklama burcu ve ek donanımlar bulunmaktadır.
KURUTMA ve YAĞ DOLDURMA
Aktif kısım montajı bitirilen transformatörler 120 derece sıcaklıkta kurutma fırınlarında kurutulduktan sonra tanka yerleştirilir ve vakum odasında yağ doldurulur.
Vakum odasında transformatörün kazanının içinde kalmış olan hava emilir ve izolasyon yağının aktif kısmına tam olarak nüfus etmesi sağlanır. Doldurulan yağ yalıtım ve soğutmayı sağlar.
BOYAMA
İmalatı tamamlanan kazanlar sprey yöntemi ile boyanırlar. Standart boyama bir astar, iki kat son boyadan oluşur. Toplam film kalınlığı 105p’dan az değildir.
Standart transformatör rengi çimento grisi olarak adlandırılan RAL7033’dir.
Müşteri isteğine göre farklı yapılarda (çinko kaplama gibi), farklı kalınlıklarda ve farklı renk kodlarında boya yapmak mümkündür.
TESTLER
Rutin Testler
- Sargı dirençlerinin ölçülmesi
- Çevirme oranlarının ölçülmesi
- Polarite ya da bağlantı grubunun denetlenmesi
- Kısa devre gerilimi ve yük kayıplarının ölçülmesi
- Boştaki kayıpların ve akımın ölçülmesi
- Endüklenen gerilim deneyi
- Uygulanan gerilim deneyi
- Yalıtım dirençlerinin ölçülmesi
- Dc Yalıtım direncinin ölçümü
Tip Testler
- Sıcaklık artışı (Isınma Deneyi)
- Tam dalga darbe deneyi
- Duyulabilir gürültü seviyesinin ölçülmesi
- Kazan ömür testi (Hermetik Transformatörler için)
*Kısa devreler karşı mekanik dayanım deneyi hariç, diğer bütün tip deneyler firmamız laboratuarında yapılmaktadır.
Özel Testler
- Yağın delinme geriliminin kontrolü
- Boya kalınlığının ölçülmesi
BAĞLANTI ŞEKİLLERİ
1600 kVA’ ya kadar dağıtım transformatörlerinde TEDAŞ tarafından standart hale getirilen Dyn 11 (ÜÇGEN/YILDIZ nötr çıkarılmış) bağlantı şekli uygulanmaktadır, istenildiğinde diğer bağlantı şekilleri de kullanılabilir.
Fazlarda dengesiz yüklerin çok olduğu şebekeler için 200 kVA güce kadar olan transformatörler de istenirse, Yzn 11 (YILDIZ/ZİKZAK- nötr çıkarılmış) şekilde bağlantı yapılabilir. 1600 kVA’ dan büyük transformatörler-de müşterinin istediği bağlantı şekli uygulanır.